Un articole de Petrut
Obiceiul de aranjare a patului in fiecare dimineata ar putea fi mai rau decat ai crede.
Oamenii de stiinta avertizeaza ca aranjarea asternuturilor la trezire poate retine umiditate in saltea si in cearsafurile pentru pat, ceea ce creeaza un mediu foarte propice pentru acarieni si plosnite.
Si iata cum, de data aceasta macar, sa fii dezordonat este un atu.
Ce sunt acarienii?
Acarienii sunt arahnide microscopice care se hranesc cu piele moarta si transpiratie. Aproape fiecare casa din America de Nord este contaminata cu acarieni de praf.
Un studiu efectuat in anul 2000 a constatat ca mai mult de 45% din casele americane au avut niveluri detectabile de acarieni de praf corelabile cu dezvoltarea de alergii, iar 23% au avut in lenjeria de pat concentratii de alergeni suficient de mari cat sa declanseze atacuri de astm.
Aceste insecte microscopice raman adeseori prinse intre fibrele lenjeriilor de pat, ale pernelor de mobilier si ale mochetelor. Oamenii de stiinta estimeaza ca, in medie, populatia de acarieni dintr-un pat obisnuit ar putea sari de 1,5 milioane.
Care este impactul asupra sanatatii corpului?
Acarienii sunt de fapt una dintre cele mai frecvente cauze ale alergiilor la praf, si se estimeaza ca intre 10 si 25% dintre americani au sensibilitate la aceste insecte nevazute.
Printre simptomele frecvente ale alergiilor la praf se numara:
• Stranut
• Rinoree
• Uscarea, inrosirea sau lacrimarea ochilor
• Congestie nazala
• Prurit nazal, al boltei palatine sau pe mucoasa gatului
• Picurari post-nazale (sinuzita)
• Tuse
• Presiune si dureri faciale
• Inrosirea, umflarea si iritarea pielii
• Cianozarea si umflarea pielii de sub ochi
• La copii, frecarea frecventa a nasului
Acarienii produc deseuri, al caror continut de proteine declanseaza reactii imunitare. Corpul creeaza anticorpi impotriva acestor alergeni, rezultatul fiind un raspuns inflamator in caile nazale sau in plamani.
Inflamatia cronica si obstructia acestor pasaje nazale contribuie la dezvoltarea de astm si sinuzita.
De fapt, acarienii sunt o cauza comuna a aparitiei bolilor de astm la copii, si pot provoca stridor inspirator (respiratie suieratoare) la 50% din astmatici.
Cum sa gestionezi alergia la praf
Curatenia si stersul prafului pot antrena particulele de praf care, odata ajunse in aerul din mediul ambiental, devin mult mai usor de inhalat. Acest lucru inseamna ca simptomele alergiei la acarieni se pot agrava dupa stergerea prafului si aspirare, maturare, sau chiar si umblatul pe covor.
Cu toate ca aceste etape sunt importante pentru reducerea populatiei de acarieni, la fel de important este si sa stii gestionezi alergiile.
„Simpla eradicare a populatiei de acarieni nu impiedica si expunerea la alergeni, plus ca repopularea este doar o chestiune de timp. Asadar, principala prioritate ar trebui sa constea in inlaturarea alergenilor”, explica Dr. Euan Tovey, cercetator alergolog la Universitatea din Sydney.
Pentru a gestiona alergiile, aspira casa cu regularitate folosind un filtru cu vid HEPA si instaleaza in locuinta un sistem de filtrare a aerului HEPA pentru a indeparta praful.
Iti poti proteja, de asemenea, patul utilizand saltele si perne anti-acarieni, precum si prin spalarea frecventa a asternuturilor de pat.
Tovey sugereaza ca spalarea asternuturilor in apa calda cu detergent de rufe obisnuit indeparteaza pana la 97 la suta din alergenii solubili in apa.
Acarienii si lumina solara
Acarienii traiesc si se inmultesc cu usurinta in mediile calde si umede. Ei prefera temperaturi de peste 20 de grade Celsius, cu o umiditate cuprinsa intre 75 si 80 la suta.
Ei mor abia atunci cand umiditatea scade sub 50 de procente. Acesta este motivul pentru care acarienii nu se intalnesc, de regula, in zonele cu clima uscata.
Un studiu de la Universitatea Kingston a descoperit ca acarienii nu pot supravietui in conditiile de caldura uscata caracteristice unui pat nefacut, mai ales atunci cand mai si sunt expusi la lumina solara directa.
Cercetatorul Dr. Stephen Pretlove explica: „Stim ca acarienii pot supravietui numai prin absorbirea particulelor de apa din atmosfera prin intermediul micilor glande situate pe suprafata exterioara a corpurilor lor.”
„Un procedeu atat de simplu precum lasarea patului ‚nefacut’ pe timpul zilei poate elimina umezeala din saltea si din asternuturi, ceea ce provoaca moartea prin deshidratare a acarienilor.”
Asa ca asta e solutia numarul unu, sa lasi patul nearanjat peste zi pentru a inlesni circulatia aerului printre cearsafuri! Dezordine, dar constructiva!
Sursa: secretele.com
11 total views, no views today