Un articol de Calin Petru Barbulescu
Un nivel deficitar al acestui nutrient dubleaza riscul de deces, avertizeaza un studiu publicat in Jurnalul Medical de Terapie Intensiva. De asemenea, te predispune la o serie lunga de simptome si boli, dar aceste probleme sunt usor de vindecat prin simpla reintroducere in alimentatie a acestui nutrient. Per ansamblu, acest nutrient este in multe cazuri una dintre armele secrete impotriva bolilor. Din pacate, insa, prea putini oameni cunosc acest lucru, si nu il consuma in cantitatile necesare.
Este vorba despre magneziu!
Este un antidot pentru stres, fiind cel mai puternic mineral cu efect de relaxare, si contribuie si la imbunatatirea somnului.
In mod bizar, prea putini medici sunt constienti de adevarata putere a acestui mineral, in ciuda popularitatii si a disponibilitatii sale in medicina conventionala. Asta pentru ca rareori este adus in discutie la intocmirea schemelor de tratament pentru diferite boli.
In medicina, magneziul se administreaza mai ales pacientilor internati la camera de urgenta, dar nu trebuie sa fii neaparat internat in spital pentru a beneficia de doza potrivita de magneziu. Poti incepe chiar de azi sa iei suplimente de magneziu. Administrate in mod regulat, efectele pozitive nu vor intarzia sa apara.
Mineralul pentru relaxare
Imagineaza-ti magneziul ca fiind in primul rand un mineral pentru relaxare. Orice stare de incordare sau tensiune, fie fizica, fie psihica, este un semn al deficitului de magneziu.
Acest mineral vital este de fapt responsabil pentru peste 300 de reactii enzimatice si se gaseste in toate tesuturile, dar in principal in oase, muschi si creier. Este indispensabil pentru celule la producerea de energie, pentru functionarea mai multor pompe chimice, stabilizarea membranelor si detensionarea musculaturii.
Cand ai mancat ultima oara o portie zdravana de alge marine, nuci, legume verzi si fasole? Astazi, singurul mod in care majoritatea dintre noi mai consumam nuci este sub forma de unt de arahide. Nu mai este de mirare ca bolile si afectiunile legate de lipsa de magneziu sunt atat de raspandite in prezent. Deficitul de magneziu poate provoca peste 3.500 de tipuri de boli, afectiuni si dereglari fiziologice.
In ciuda acestui fapt, magneziul este ignorat aproape total pentru simplul fapt ca nu este un medicament, chiar daca de multe ori este mult mai eficient decat tratamentele farmaceutice. Este atat de puternic incat se foloseste in spitale pentru gestionarea situatiilor de urgenta cu grad ridicat de risc, cum sunt convulsiile si insuficienta cardiaca.
Este posibil sa ai o deficienta de magneziu daca suferi de:
Spasme musculare sau convulsii
Insomnie
Iritabilitate
Sensibilitate la zgomote
Anxietate
Autism
Sindromul deficientei de atentie
Palpitatii
Angina
Constipatie
Spasme anale
Dureri de cap
Migrene
Fibromialgie
Oboseala cronica
Astm
Pietre la rinichi
Diabet
Obezitate
Osteoporoza
Hipertensiune arteriala
Sindrom post-menstrual
Crampe menstruale
Vezica urinara iritabila
Sindrom de colon iritabil
Reflux gastro-esofagian
Probleme de inghitire
Deficitul de magneziu a fost corelat chiar cu procesele inflamatorii din organism si niveluri crescute ale proteinei C reactive.
In societatea moderna, deficitul de magneziu este o problema foarte grava. Potrivit rezultatelor metodelor traditionale standard de masurare a nivelurilor de magneziu din sange sau din ser, 65 la suta din persoanele internate la unitatea de terapie intensiva si aproximativ 15 la suta din populatia generala sufera de un deficit de magneziu.
Dar aceste informatii nu surprind adevarata proportie a problemei, deoarece nivelul seric de magneziu este metoda cea mai putin relevanta de detectare a nivelului total real de magneziu din organism. Avand in vedere acest lucru, numarul de cazuri de deficit de magneziu ar putea fi de fapt mult mai mare!
Motivul pentru care acest deficit este atat de pronuntat in randul populatiei este foarte simplu: multi dintre noi avem o alimentatie foarte saraca in magneziu, alcatuita mai ales din alimente procesate, produse fainoase rafinate, carne si lactate (toate dintre ele fara continut de magneziu).
Cand ai consumat ultima oara o portie sanatoasa de alge marine, nuci, legume verzi si fasole? Pentru multi dintre noi, singurul mod in care consumam nuci este sub forma de unt de arahide sau ciocolata si prajituri cu arahide.
Iar stilul de viata modern ne impinge sa pierdem si acele cantitati deja foarte mici obtinute prin alimentatie. Nivelurile de magneziu sunt afectate de consumul excesiv de alcool, sare, cafea, acidul fosforic din Coca Cola, transpiratia abundenta, stresul prelungit sau intens, diareea cronica, menstruatia excesiva, diuretice, antibiotice si alte medicamente, precum si unii paraziti intestinali. De fapt, intr-un studiu efectuat in Kosovo, persoanele afectate de stresul cronic de pe timpul razboiului au eliminat prin urina o cantitate foarte mare de magneziu.
Problema este complicata si mai mult de faptul ca magneziul este slab absorbit si usor de pierdut din organism. Pentru a absorbi in mod corespunzator magneziul, avem nevoie de o cantitate abundenta din acest mineral in alimentatie, plus suficienta vitamina B6, vitamina D si seleniu.
O analiza stiintifica recenta asupra magneziului a concluzionat ca „Este foarte regretabil faptul ca deficienta de un nutrient atat de ieftin si cu o toxicitate atat de redusa duce la imbolnaviri cu consecinte atat de grave si foarte costisitoare din punct de vedere medical peste tot prin lume”.
Magneziul este dificil de masurat si de studiat, iar deficitul de acest nutrient provoaca efecte foarte nocive, dar usor corectabile.
Asadar, daca se intampla sa suferi de oricare dintre simptomele pe care le-am enumerat mai sus, sau de oricare dintre bolile aduse in discutie, nu trebuie sa te ingrijorezi, deficitul se repara usor!
Iata cum:
– Inceteaza sa mai consumi alimente si bauturi care reduc nivelul de magneziu
– Redu consumul de cafea, cola, sare, zahar si alcool.
– Invata sa practici o forma de relaxare activa.
– Consulta-te cu medicul tau curant daca medicatia prescrisa cauzeaza o pierdere de magneziu (multe medicamente pentru reglarea tensiunii arteriale si multe diuretice determina pierderi de magneziu).
– Consuma alimente bogate in magneziu
Introdu in alimentatia zilnica urmatoarele alimente: varec, tarate de grau, germeni de grau, migdale, caju, hrisca, nuci de Brazilia, dulse, alune, mei, nuci pecan, nuci, secara, tofu, boabe de soia, orez brun, smochine, curmale, varza, creveti, avocado, patrunjel, fasole, orz, papadie si usturoi.
Ia suplimente de magneziu
Doza zilnica de magneziu recomandata este de aproximativ 300 mg. Cei mai multi dintre noi abia primim, insa, max. 200 mg. In functie de sanatatea organismului si de tipul de metabolism, unii oameni pot avea nevoie de o doza zilnica mult mai mare de 300 mg. De regula, organismul functioneaza optim atunci cand primeste un aport zilnic de magneziu cuprins intre 400 si 1000 mg.
Formele cele mai absorbabile sunt citratul de magneziu, tauratul, glicinatul sau aspartatul, desi magneziul care se leaga chimic de chelatii ciclului Krebs (malat, succinat, fumarat) este la fel de bun.
Formele pe care trebuie sa le eviti sunt carbonatul, sulfatul, gluconatul si oxidul de magneziu, deoarece sunt cel mai slab absorbite.
Singurul efect secundar al supradozei de magneziu este diareea, dar si aceasta poate fi evitata inlocuind suplimentul folosit cu glicinat de magneziu.
Pentru majoritatea mineralelor se recomanda formulele combinate cu alte minerale. Baile fierbinti cu sare amara (sulfat de magneziu) sunt o modalitate buna de a absorbi si de a obtine o cantitate mai mare de magneziu. Persoanele cu boli de rinichi sau boli cardiace severe ar trebui sa ia magneziu numai sub supravegherea unui medic.
Una peste alta, daca te confrunti cu simptomele descrise aici, nu-ti face probleme! Magneziul este cu adevarat un mineral miraculos cu rol esential in functionarea sanatoasa a intregului organism. Suferi de vreunul dintre simptomele mentionate mai sus? Iei in prezent un supliment de magneziu? Ce rezultate ai observat pana acum? Pe care dintre sfaturile mentionate mai sus intentionezi sa le incerci? Impartaseste-ne experientele si parerile tale in rubrica de comentarii de mai jos.
Sursa: secretele.com
63 total views, no views today