Un articol de Calin Petru Barbulescu
Aceasta leguma este bogata in minerale, in vitaminele A si C, precum si in mai putin intalnita vitamina B12, care este foarte importanta in procesul de formare a celulelor rosii din sange.
Patrunjelul reprezinta o resursa nemaipomenita pentru calmarea sistemului nervos, atenuarea durerilor, descresterea flatulentei( a gazelor) si pentru purificarea sangelui. Adeptii medicinei traditionale il recomanda si ca remediu pentru febra, boli de rinichi, boli ale tractului urinar, diabet, inflamatii ale ochilor si chiar pentru impotenta.
Mai mult, daca mesteci putin patrunjel, o sa scapi de mirosul neplacut al cavitatii bucale, plus ca toate partile acestei plante pot fi folosite: frunzele, radacina si semintele.

Patrunjelul nu este descoperirea omului contemporan, el este cunoscut din Antichitatea greaca si romana, cand oamenii considerau ca daca mestecau patrunjel, nu se mai imbatau si puteau bea cat mai mult vin. In timp, planta a fost raspandita de pe un continent pe altul, devenind nelipsita din nicio bucatarie. In zilele noastre, bucatarii o folosesc datorita aromei sale speciale si a culorii verzi care adauga fiecarei portii o nota estetica favorabila.
Proprietatile calorice ale patrunjelului nu sunt ridicate, dar el este bogat in minerale si vitamine care ii dau statutul de planta medicinala de calitate. Dupa coacaze , frunzele de patrunjel contin cea mai ridicata cantitate de vitamina C. In 100de grame de patrunjel pot fi pana la 170 de mg din aceasta vitamina. Deasemenea, el este bogat si in provitaminele A si B, precum si in vitamina B12. In ceea ce priveste mineralele, el contine fier, calciu, magneziu, maganese si cupru. Se recomanda consumarea frunzelor proaspete, avand in vedere toate proprietatile lor. Nu se recomanda uscarea sau conservarea lui, insa poate fi congelat.
Tinand cont de faptul ca nu este o planta pretentioasa, poate fi cultivat si iarna, intr-un spatiu inchis, sau chiar in casa. Deasemenea, frunzele de patrunjel sunt benefice in eliminarea substantelor daunatoare din organism. Mai mult, aceasta planta are un efect pozitiv asupra circulatiei si a afectiunilor inimii.
El poate fi folosit si pe post de condiment, dupa ce frunzele au fost atent spalate, uscate si maruntite; la fel si radacina.
Rezolva problema ochilor umflati si inflamati
Pune doua linguri de patrunjel maruntit in 300 de ml de apa si lasa amestecul la fiert pentru 2-3 minute. Dupa ce s-a racit, strecoara-l printr-o bucata de panza/ tifon. Foloseste ceaiul obtinut ca sa iti cureti ochii de mai multe ori pe zi, iar in timpul noptii, aplica-ti comprese cu patrunjel. Pentru asta, iti vor fi necesare 6 legaturi de patrunjel, pe care sa le speli in prealabil. Aplica apoi frunzele pe ochi, acoperindu-le cu tifon, si ai grija sa dormi intr-o incapere intunecata.
Urinare imbunatatita
Amesteca frunzele si radacina de patrunjel , apoi marunteste-le impreuna, astfel incat sa obtii 5 linguri de amestec. Pune totul la fiert in jumatate de litru de apa. Dupa asta, lasa ceaiul obtinut sa stea 20 de minute si strecoara-l. Trebuie sa bei cate o ceasca de trei ori pe zi. Acest ceai din patrunjel va ameliora durerile din timpul urinarii.
Disfunctii erectile
Amesteca 100 de grame de radacina de patrunjel tocata cu 100 de grame de seminte de patrunjel. Ia doua lingurite de amestec si pune-le la fiert in 200 de ml de apa, pentru 5 minute. Dupa fierbere, acopera recipientul, lasa-l o ora, apoi strecoara bautura. Poti sa o indulcesti cu miere sau rozmarin si apoi sa o consumi pe tot parcursul zilei.
Sursa: secretele.com
18 total views, 1 views today